tiistai 26. marraskuuta 2013

Töysä, Alavuden kaupunginosa

 Minua pyydettiin kirjoittamaan Töysän kylälehteen(nettilehti) ajatuksiani kuntaliitoksen ensimmäisestä vuodesta töysäläisestä näkövinkkelistä. Alla olevassa kirjoituksessa ajatuksiani kyseisestä aiheesta.
 

 Töysä, Alavuden kaupunginosa

  Näinä aikoina valtakunnan päättäjät värkkäävät kuntaliitoskarttoja, puhutaan jopa pakkoliitoksista. Jo sana pakkoliitos nostattaa karvoja pystyyn. Alavus ja Töysä päättivät kuntaliitoksesta ihan vapaaehtoisesti, ilman pakkoa. Kummankin kunnan talous oli liitoshetkellä suhteellisen hyvä. Nyt on sitten tätä yhteiseloa harjoiteltu vajaan vuoden. Olin itse, ollessani valtuuston puheenjohtaja, vankka pienten kuntien puolustaja, mutta samalla kuntien välisen yhteistyön kannattaja. Se oli aikaa, jolloin mm. valtionosuudet helpottivat kuntien taloudenhoitoa aivan eri tavalla kuin nyt. Jäädessäni pois kunnalliselämästä v.1997 päätin, etten puutu millään lailla kunnan asioihin enkä ole puuttunut, kylläkin tarkasti asioiden kulkua seurannut ja kaikki pöytäkirjat lukenut. Ymmärrän, että nyt oli oikea aika tehdä kuntaliitos, ilman pakkoa. Nyt mennään yhdessä eteenpäin.
 
Huomioita ensimmäisen vuoden ajalta

  Tavallisena kuntalaisena ei ole mitään negatiivista sanottavaa, päinvastoin. Kaupungin päättävissä elimissä on tosi vahva töysäläisten edustus, mikä on ollut tässä tilanteessa minun mielestäni oikein viisasta. Palvelut eivät ole huonontuneet. Tällaisena tavallisena asukkaana on esim. tuntunut tosi hyvältä, että ympäristön siisteyteen ja hoitoon on Uudessa Alavudessa satsattu paljon enemmän kuin Töysän kunnan aikaan edellisvuosina.  

Minulla on ollut jo usean vuoden aikana tapana kirjoitella blogikirjoituksia. Jokin aika sitten purin tuntojani blogissani siitä, miten paljon meidänkin alueella on teiden varsilla asumattomia, ränsistyneitä taloja. Taloja, joita ei ole enää vuosikymmeniin käytetty  edes mummon mökkeinä. Surulliseksi se mielen vetää, kun tietää, että noillakin pihoilla on joskus ollut elämää, asukkailla on ollut uskoa tulevaisuuteen, kun ovat talojaan rakentaneet. Talot ovat jääneet tyhjilleen, kun se viimeinenkin asukas, pappa tai mummo on kuolla kupsahtanut pois.

  Elävästä maaseudusta kyllä puhutaan, mutta asumattomat, romahtamaisillaan olevat autiotalot teiden varsilla kertovat ihan jostakin muusta kuin elävästä maaseudusta. Siinäkin taitaisi olla yksi EU-projektin aihe, millä selvitettäisiin autiotalojen omistussuhteet ja vaikka pienellä porkkanarahalla ne voitaisiin purkaa pois maisemaa rumentamasta ja saisihan siitä joku ahkera talollinen polttopuita pitkäksi aikaa.

Töysän historia II

  Alavuden kaupunginhallitus on päättänyt, että kirjoitetaan Töysän historian toinen osa. Töysän historia-kirjan ensimmäinen osa päättyi 1970-80- luvulle, joten historiasta puuttuu n. 30 vuoden ajanjakso. Nyt on oikea aika saattaa Töysän historia ajan tasalle ja jälkipolvien luettavaksi. Ajankohta kirjoittamiselle on siinäkin mielessä  hyvä, että vielä on ns. elävää tietoa tuolta ajanjaksolta. Historiatoimikunta on valittu ja sen puheenjohtajana on op.neuvos Ritva Sorila. Tavoitteena on, että työ on valmis vuoden 2015 loppuun mennessä. Itsenäisen Töysän viimeiset 30 vuotta ovat olleet menestyksen ja kunnallisen vireyden vuosia. Töysä ja Tuurin kauppakeskus ovat tulleet tunnetuksi kautta maan. Miten tällaiseen menestykseen on päästy, se selviää Töysän historian toisesta osasta. Pienen kunnan menestystarina vailla vertaa.

Voimistuvat kylät takaavat Uuden Alavuden menestyksen

  Kuntaliitoksen jälkeen kylien aktiivisuus takaa kaupungin tasapuolisen kehittämisen. Ei ole vahvaa kaupunkia ellei ole hyvin toimivia kyliä ja hyvin toimivia yhdistyksiä. Kyläyhdistyksistä tulee tai ainakin pitäisi tulla omien kyliensä edunvalvojia. Työpaikkoja, asuntoja ja palveluita pitää olla tasapuolisesti muuallakin kuin kaupungin keskustassa. Uskon hyvään tulevaisuuteen täällä uudessa kotikunnassani, Alavudella. Täällä on ja pitää olla vireää tekemisen meininkiä. Meidän kaikkien ja varsinkin päättäjien tulee muistaa vanha viisaus: paikallaan pysyminen on taantumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti